Un nou studiu, realizat de cercetătorii de la Stanford Medicine, a identificat comportamente și biomarkeri care contribuie la pierderea în greutate pe termen scurt și lung, inclusiv semnăturile din microbiomul intestinal, proteinele produse de corpul uman și nivelurile de dioxid de carbon expirat. Acești biomarkeri pot prezice cât de succesful va fi o persoană la pierderea în greutate și menținerea acestei greutăți pe termen lung.
Cercetătorii au descoperit că în primii șase luni, pentru pierderea în greutate pe termen scurt, este important să urmezi o dietă strictă, fie low-carb sănătoasă, fie low-fat sănătoasă. Dar, persoanele care au reușit să piardă în greutate pe termen lung într-un an, au mâncat aceeași cantitate de calorii ca și cele care și-au recăpătat greutatea sau care nu au pierdut greutatea în al doilea semestru de șase luni.
Studiul a arătat că simpla reducere a caloriilor sau exercitarea nu erau suficiente pentru a menține pierderea în greutate pe termen lung. Echipa de cercetare s-a concentrat apoi pe biomarkeri metabolici, pentru a încerca să înțeleagă de ce anumite persoane au fost mai eficiente în a menține pierderea în greutate. Ei au descoperit anumite ecologii microbiene și cantități de proteine și enzime la începutul perioadei de studiu, care au indicat dacă persoana va fi sau nu eficientă în a pierde în greutate și menține această greutate pe termen lung.
Pentru a beneficia de o pierdere în greutate pe termen lung, cercetătorii sugerează să se consume alimente de calitate, ne procesate și cu un conținut redus de făinuri rafinate și zaharuri. Dieta low-carb ar trebui să se bazeze pe grăsimi mononesaturate, cum ar fi cele din avocado, în timp ce dieta low-fat ar trebui să fie bogată în fibre, cum ar fi cele din cereale integrale și legume.
Source: https://scopeblog.stanford.edu/2023/01/04/biomarkers-predict-weight-loss-suggest-personalized-diets/