Osteoartrita este o afecțiune cronică comună care provoacă de obicei dureri articulare și poate fi suficient de gravă încât să necesite înlocuirea articulatiilor genunchilor și a șoldurilor. În Statele Unite, se estimează că numărul intervențiilor chirurgicale de înlocuire totală a genunchiului și șoldului va ajunge la 572 000 pe an până în 2030. Nu sunt cunoscute medicamente care să prevină sau să inverseze osteoartrita.
Echipa de cercetători din China, Taiwan și Australia a avut ca scop determinarea dacă utilizarea metforminei este asociată cu un risc mai mic de înlocuire a genunchiului sau a șoldului. Aceștia au analizat datele a 69.706 participanți care au primit un diagnostic de diabet de tip 2 în Taiwan între 2000 și 2012 și au comparat riscul de înlocuire a genunchiului și/sau a șoldului între persoanele care iau metformin și cele care nu iau metformin.
Cercetătorii au descoperit că utilizarea metforminei la pacienții cu diabet zaharat de tip 2 a fost asociată cu un risc semnificativ redus de înlocuire a articulațiilor, sugerând un posibil efect terapeutic al metforminei în cazul osteoartritei.